Zonnepanelen leveren u een flinke besparing op uw energierekening op. En de salderingsregeling maakt zonnepanelen aanschaffen nóg aantrekkelijker. Door die regeling krijgt u voor te veel opgewekte stroom een vergoeding van uw energieleverancier. Een mooie financiële meevaller! Die regeling is nog tot 2023 100% van kracht. Inmiddels heeft minister Wiebes bekendgemaakt hoe de salderingsregeling er tussen 2023 en 2031 uitziet. Er is goed nieuws voor zonnepaneleneigenaren! In dit artikel leest u wat de salderingsregeling vanaf 2023 precies inhoudt.

salderingsregeling zonnepanelen 2023

De salderingsregeling tot 2023

Eerder kon u op onze site al lezen hoe de salderingsregeling werkt en hoe deze regeling er tot 2023 uitziet. Lang verhaal kort: als u meer stroom opwekt dan u verbruikt, kunt u de te veel opgewekte stroom terug verkopen aan uw energieleverancier. Hiervoor ontvangt u hetzelfde bedrag als u normaal voor deze hoeveelheid stroom zou betalen. Aan het eind van het jaar berekent uw energieleverancier hoeveel stroom u in totaal heeft verbruikt en hoeveel u heeft teruggeleverd. Als u meer teruglevert dan u heeft opgewekt, ontvangt u hiervoor een bedrag terug. Dit wordt ‘salderen’ genoemd. Een mooie financiële meevaller!

Deze regeling is nog tot 2023 op deze manier van kracht. In het artikel ‘Zo werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023!’ kunt u precies lezen hoe u van deze regeling gebruik kunt maken.

Zo werkt de salderingsregeling vanaf 2023!

Het was al bekend dat de salderingsregeling niet onbeperkt geldig zou zijn. Inmiddels is bekend hoe de regering dit concreet gaat aanpakken. In 2031 komt de salderingsregeling volledig ten einde. Dit betekent dat de regeling tussen 2023 en 2031 langzaamaan wordt afgebouwd. Als zonnepaneleneigenaar mag u vanaf 2023 tot 2030 elk jaar 9% minder salderen (dus 91% in 2023, 82% in 2024, etc.). Dit betekent dat u in 2030 nog 28% mag salderen. In 2031 gaat dit percentage in één keer van 28% naar 0%.

Deze afbouw is overigens gunstiger dan de oorspronkelijke plannen voor de salderingsregeling. Wiebes had het eerder over een jaarlijkse afbouw met 11%, maar heeft uiteindelijk dus gekozen voor 9% per jaar. U kunt dus langer profiteren van een hoger salderingspercentage. Koopt u zonnepanelen in 2024 of 2025? Dan kunt u dankzij deze regeling 9 maanden sneller uw investering in zonnepanelen terugverdienen dan bij de oorspronkelijke plannen.

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Waarom is er gekozen voor afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023? Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds efficiënter geworden en zijn ook gedaald in prijs. In 2009 was de terugverdientijd van zonnepanelen nog ruim 25 jaar, terwijl de terugverdientijd inmiddels rond de 5-7 jaar ligt. Daarmee zijn zonnepanelen voor veel huishoudens ook zonder salderingsregeling al een betaalde optie. Daar komt nog bij dat de regering geld nodig heeft voor verdere verduurzamingsmaatregelen in Nederland, die ze deels wil financieren door de salderingsregeling langzaamaan af te bouwen.

Zonnepanelen aanschaffen, de moeite waard?

De salderingsregeling is bedoeld om uw zonnepanelen nóg sneller terug te verdienen. Maar ook met een beperkte salderingsregeling zijn zonnepanelen nog hartstikke de moeite waard. Vanwege de vele voordelen voor het milieu, maar ook zeker vanwege de mooie besparing op uw energierekening. Door te kiezen voor zonnepanelen hoeft u veel minder stroom af te nemen van uw energieleverancier. Daardoor heeft u uw zonnepanelen al binnen enkele jaren terugverdiend, ook als de salderingsregeling niet meer geldt.

Wilt u nog zoveel mogelijk van de salderingsregeling profiteren? Dan loont het om juist nu zonnepanelen aan te schaffen. Zo kunt u zo lang mogelijk van de regeling gebruikmaken.

Ontdek met de Dakscan hoeveel u kunt besparen!

Wilt u weten welke besparing zonnepanelen u kunnen opleveren op uw energiekosten? Doe dan de gratis dakscan van Green Energy Company. Na het invullen van uw gegevens ziet u direct hoeveel u kunt besparen. Ook geven we u een indicatie van de kosten voor de zonnepanelen. Daarna ontvangt u binnen een paar dagen een offerte op maat per e-mail.

Gratis dakscan