Een nieuwe groepenkast aanleggen of uw bestaande groepenkast uitbreiden? Het is vast niet het eerste waar u aan denkt als u bijvoorbeeld een keuken laat plaatsen of zonnepanelen wilt installeren. Toch kan het in zo’n geval heel belangrijk zijn om achter de deuren van uw groepenkast iets te laten aanpassen. Uw bestaande groepenkast vervangen of uitbreiden zorgt voor meer veiligheid en betrouwbaarheid. En het helpt om verschillende apparaten tegelijk te blijven gebruiken. Hoe zit dat precies? Wanneer is een groepenkast vervangen nodig? En hoe werkt dat?

Meterkast groepenkast laten aanleggen

Waarvoor dient de groepenkast precies?

Een groepenkast kent u waarschijnlijk als de kast achter een deur in huis waar de elektriciteitsdraden samenkomen en waar de hoofdschakelaar zit. Vroeger sprak men van een stoppenkast. Dat was een kast waarin men vaak een aantal ronde (witte) knoppen zag. Stoppenkasten zijn tegenwoordig niet meer zo vaak te zien in huizen; de meeste mensen hebben in plaats daarvan een groepenkast. Die is veiliger in gebruik omdat er een schakelaar in de groepenkast zit die je kunt aan- of uitzetten als er kortsluiting is (geweest).

Er bestaan twee soorten groepenkasten: een 1-fase en een 3-fase groepenkast. Het verschil zit ‘m in de aansluiting. Bij een 1-fase groepenkast komen twee draden onder de groepenkast uit; bij de 3-fase groepenkast zijn dat vier draden. Nog iets waaraan u die twee typen groepenkasten kunt herkennen, is het aantal Volt dat ze nodig hebben. Bij 1-fase is dat 220V, bij 3-fase is dat 380V. Vaak is een 3-fase groepenkast nodig als u relatief veel zware apparatuur heeft.

Waaraan moet een groepenkast voldoen?

Heeft u al eens gehoord van de NEN-normen? Dat zijn de strenge normen waaraan elke meterkast moet voldoen. Die normen zijn er niet om het mensen moeilijker te maken, maar helpen om woningen veilig te maken en te houden. Zo is het sinds de jaren verplicht om een aardlekschakeling in de groepenkast te hebben. Daarmee kunt u kortsluiting voorkomen.

Die normen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden met het oog op veiligheid. Meterkasten die jaren geleden zijn aangelegd, voldoen dus misschien niet meer aan de huidige normen. In dat geval is vervanging handig.

Meterkast groepenkast laten aanleggen

Hoeveel groepen heb ik nodig?

Het is afhankelijk van uw stroombehoefte, de grootte van uw woning en het aantal grote apparaten in huis hoeveel groepen uw meterkast moet hebben. Over het algemeen hebben mensen tegenwoordig meer groepen dan vroeger. Vaak kunt u uitgaan van één aparte groep voor elk zware apparaat. Waar men vroeger nog weleens niet de oven en de vaatwasser tegelijk kon aanzetten omdat die op dezelfde (overbelaste) groep zaten, hebben we daar tegenwoordig meestal geen last meer van. Apparaten die veel stroom verbruiken zijn onder andere de wasmachine, droger, vaatwasser, oven en het elektrische fornuis. Gemiddeld hebben huishoudens zo’n 7 tot 9 verschillende groepen.

Waarom uw groepenkast vervangen of uitbreiden?

Een verouderde meterkast brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. De normen zijn er niet voor niets. Daarom is het vaak verstandig om een oude meterkast te laten checken en zo nodig te vervangen. Ga daar nooit zelf mee aan de slag. Een draadje is zo verkeerd aangelegd en dat kan al helemaal gevaarlijk zijn. Bovendien is werken met stroom niet zomaar iets. Ook dat kan heel onveilig zijn. Besteed dit liever uit aan een monteur die kennis van zaken heeft als hij aan uw meterkast en met elektra werkt.

Het is niet altijd nodig om uw meterkast volledig te vervangen. Er zijn ook situaties waarin uitbreiding aan de orde is. Doordat we steeds meer apparaten gebruiken, kan het zomaar zijn dat uw huidige meterkast onvoldoende capaciteit heeft om het aan te kunnen. Het gevolg? Dat bijvoorbeeld uw elektrische fornuis afslaat als u tegelijkertijd de oven aan heeft staan. Niet handig als u net wilde gaan koken.

Om dit soort situaties te voorkomen, doen een paar extra groepen in de meterkast wonderen voor extra capaciteit. Een monteur kan nieuwe groepen maken en uw apparaten daar op een logische manier over verdelen. Zo kunt u naar hartenlust uw apparaten blijven gebruiken zonder dat u bang hoeft te zijn dat de schakelaar overbelast raakt en u opeens zonder stroom zit.

Vaak is uitbreiding van de meterkast vooral verstandig als u net een aantal grote elektrische apparaten hebt gekocht. Bijvoorbeeld als u een nieuwe keuken heeft laten installeren met een nieuwe elektrische kookplat, afzuigkap en dergelijke. Of als u er een nieuw groot apparaat bij heeft, zoals een Quooker of zonnepanelen. Stuk voor stuk situaties die om een andere indeling van uw elektra in de groepenkast kunnen vragen.

Uw groepenkast laten vervangen?

Heeft u onlangs zonnepanelen, een nieuwe keuken of andere apparatuur laten installeren? Of wilt u uw verouderde groepenkast om een andere reden laten vervangen of uitbreiden? De adviseurs van Green Energy Company maken dit graag voor u in orde. Vraag gerust een gratis offerte aan.

Gratis offerte meterkast/groepenkast aanvragen