Misschien heeft u er eens over gelezen in de krant: brand veroorzaakt door zonnepanelen. Heel begrijpelijk dat u zich daar zorgen door maakte. Zijn zonnepanelen dan wel echt veilig? Of moet u bang zijn voor brandgevaar bij zonnepanelen? Geen zorgen, zo weten wij uit ervaring. Als u zonnepanelen van een goed merk koopt en kiest voor een betrouwbare installateur, loopt u nauwelijks risico. Wij vertellen u graag waar u op moet letten om brandgevaar bij zonnepanelen te voorkomen.

zonnepanelen in brand

Hoe kan brand ontstaan door zonnepanelen?

Laten we vooropstellen dat brandgevaar bij zonnepanelen niet vaak voorkomt. Als er een keer brand uitbreekt door zonnepanelen, dan komt dit meestal doordat het installatiewerk niet goed is gedaan. Consumenten schakelen dan bijvoorbeeld een onervaren of onbekwame installateur in, waardoor de installatie helaas niet volgens de richtlijnen en niet veilig gebeurt. Dat heeft soms helaas nadelige gevolgen.

Zonnepanelen te dicht op het dak

Een mogelijke fout bij slecht installatiewerk is bijvoorbeeld dat de zonnepanelen te dicht op het dak geplaatst worden. Dat betekent dat de zonnepanelen ook erg dicht op de brandbare dakisolatie liggen, waardoor u een groter risico loopt dat de zonnepanelen oververhit raken. Dat zorgt voor brandgevaar.

Verkeerd aangesloten bekabeling

Een ander mogelijk probleem is dat de bekabeling voor de zonnepanelen niet goed is aangesloten of dat de installateur verkeerd materiaal heeft gebruikt. Het is heel belangrijk dat een installateur een stekker en contrastekker van hetzelfde merk gebruikt. Stekkers van verschillende merken sluiten niet altijd goed op elkaar aan, waardoor hitte kan ontstaan. Dit is gevaarlijk als de stekkers in de buurt liggen van materiaal dat snel in de brand kan vliegen, zoals dakfolie. Ook dat kan brand veroorzaken.

Brandgevaar bij indak-zonnepanelen

Als we kijken naar de branden veroorzaakt door zonnepanelen, valt op dat indak-zonnepanelen vaker brand veroorzaken dan andere soorten zonnepanelen. Bij zo’n indaksysteem liggen de zonnepanelen niet op dakpannen, maar vormen de zonnepanelen zelf een deel van het dak. Dat betekent dat ze vrij dicht op de dakisolatie liggen. Dat vergroot de kans dat de panelen oververhit raken en brand veroorzaken.

Overweegt u zelf een indak-systeem? Geen nood. Ook bij indak-systemen is de kans op brand nog steeds minimaal. Ook in dit geval geldt dat u brandgevaar bij zonnepanelen voorkomt door te kiezen voor een gedegen installateur die weet wat hij doet. De installateur zal er dan altijd voor zorgen dat het indak-systeem volledig veilig is en goed werkt.

Brandgevaar bij zonnepanelen, moet u zich zorgen maken?

Goed om te weten is dat het aantal branden door zonnepanelen héél minimaal is. Natuurlijk is elke brand er één te veel, maar wij hebben als bedrijf bijvoorbeeld nog nooit een brand met onze zonnepanelen meegemaakt. Zolang u kiest voor een betrouwbare partij en voor zonnepanelen van goede kwaliteit, kunt u ervan uitgaan dat uw zonnepaneleninstallatie goed en veilig zal zijn.

Gelukkig hoeft u zich over de hierboven besproken scenario’s bij Green Energy Company geen zorgen te maken. Wij werken alleen met bekwame installateurs, die uw dak goed inspecteren voordat ze de zonnepanelen aanleggen en die precies weten wat ze doen. Zo weet u zeker dat de installatie goed gebeurt en dat er geen sprake is van losliggende kabels of zonnepanelen die te dicht op het dak liggen. Ook voldoen onze zonnepanelen altijd aan de certificeringseisen.

Wij kunnen u dan ook garanderen dat uw zonnepaneleninstallatie veilig is en goed werkt en dat de juiste materialen gebruikt zijn.

Kies voor brandveilige zonnepanelen!

Wilt u profiteren van de voordelen van zonnepanelen, zoals een flinke besparing op uw energierekening? En wilt u zeker weten dat u dit zonder zorgen kunt doen met een volledig brandveilige installatie? Kies dan voor zonnepanelen van Green Energy Company. Enkele verbeteringen die helpen bij het verlagen van brandgevaar komen bij ons altijd aan bod tijdens het advies. Zo kunt u kiezen voor panelen met micro-omvormers. Hierdoor is de kans op extreem hete vlambogen uitgesloten. Ook zijn er systemen die per paneel meten of er veranderingen zijn bij de temperatuur van de stekkers. Neemt de temperatuur toe, dan is de stekker dus niet meer goed en gaat het systeem meteen terug naar een veilige spanning zonder gevaar voor brand.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor zonnepanelen? En bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen door voor zonnepanelen te kiezen? Doe de gratis dakscan van Green Energy Company. Na het invullen van de scan ziet u direct hoeveel u kunt besparen. Ook geven we u een eerste kostenindicatie. Daarna ontvangt u per e-mail een offerte op maat.

Gratis dakscan