De winter komt er weer aan. Dat betekent dat bij veel mensen de energierekening een stuk hoger uitvalt dan in de zomer. De lampen staan vaker aan en er moet natuurlijk ook gestookt worden om het binnenshuis warm te houden. Hoe zorgt u er dan voor dat u ook in de winter niet meer stroom verbruikt dan nodig is? Met deze 5 tips kunt u energie besparen in de winter.

Tips energie besparen in de winter Green Energy Company

Waarom energie besparen in de winter?

Minder energie verbruiken is beter voor het milieu en voor uw portemonnee. Daarom zijn veel mensen zich tegenwoordig meer bewust van hun energieverbruik. Energie besparen in de winter is echter lastiger dan in de zomer. De kachel uit laten staan is vaak geen optie als het buiten koud is. Ook heeft u waarschijnlijk ’s winters meer behoefte aan een warme douche of een warme maaltijd. Toch zijn er zeker wel manieren om uw energieverbruik in de winter te beperken.

1. Draag warme kleding

In de winter zonder verwarming binnen zitten is waarschijnlijk geen optie. Zeker met de kou buiten is het wel zo fijn als het binnen warm is. Toch kunt u zeker wel uw stookkosten beperken, bijvoorbeeld door u warm te kleden. Draag bijvoorbeeld een trui en een goed paar sokken in huis. Ook een deken op de bank kan helpen om de verwarming minder hoog te zetten. Andere manieren om het in huis minder snel koud te krijgen, zijn de tussendeuren zoveel mogelijk gesloten houden, een vloerkleed op de grond leggen en kiezen voor warm drinken als koffie of thee.

2. Zet de verwarming uit waar mogelijk

Het kan al veel schelen als u de verwarming alleen aanzet in de ruimte waar u op dat moment bent. U hoeft bijvoorbeeld niet per se de verwarming op de slaapkamer aan te zetten. Een dikke plaid kan hier ook een goede optie zijn als u het ’s nachts koud heeft. Bent u een tijdje van huis? Zet de verwarming dan helemaal uit of in ieder geval een paar graden lager dan anders.

Tips energie besparen in de winter Green Energy Company

3. Voorkom tochten

Een klein kiertje in huis kan al veel tocht veroorzaken, wat betekent dat u onnodig veel moet stoken. Check dus altijd goed of uw woning vrij is van kieren om warmteverlies te voorkomen. Het afdichten van kieren onder deuren of tussen ramen is zo gebeurd door een tochtstrip aan te brengen. Ook helpt het om de deuren zoveel mogelijk te sluiten. Houd bijvoorbeeld de tussendeur gesloten als u in de woonkamer zit, zodat de warmte in de woonkamer blijft.

4. Laat niet onnodig lampen branden

In de winter is het vroeger donker dan ’s zomers, dus het is begrijpelijk dat u vaker de lampen laat branden. Wel kunt u veel energie besparen door de lampen niet onnodig aan te laten. Doe lampen bijvoorbeeld uit zodra u een kamer verlaat, en zet de buitenlampen pas aan zodra u gaat slapen. Dat scheelt weer een paar uur brandtijd. Ook kan het helpen om eens kritisch te kijken welke lampen u écht nodig heeft. Zo is het vaak nergens voor nodig om alle lampen in de woonkamer aan te hebben staan. Enkel een leeslampje en de plafondlamp laten branden, kan al voldoende zijn.

5. Bespaar op de kosten voor het wassen

Een andere tip om energie te besparen in de winter (en in het algemeen) is door uw wasmachine in de daluren aan te zetten. Veel wasmachines hebben wel een stand waarmee u het wasprogramma van tevoren kunt instellen. De wasmachine is dan bijvoorbeeld klaar zodra u ’s ochtends wakker wordt. U maakt daarmee gebruik van de voordeligere stroom, waardoor u geld kunt besparen.

Ook kan het helpen om minder vaak te wassen. Soms hoeft kleding niet per se na een of twee keer dragen al gewassen te worden. Ook kleding drogen is niet altijd nodig. Hang uw kleding bijvoorbeeld over de verwarming om te drogen. Dat scheelt kosten voor de droger.

Tips energie besparen in de winter Green Energy Company

Hoeveel kunt u besparen met zonnepanelen? Doe de gratis dakscan!

Wist u dat u ook flink kunt besparen op uw energierekening door voor zonne-energie te kiezen? U wekt dan uw eigen stroom op door middel van zonnepanelen. Daardoor bent u minder afhankelijk van uw energieleverancier. Ook is zonne-energie een mooie stap richting duurzaamheid en bieden zonnepanelen andere belangrijke voordelen.

Wilt u weten hoeveel u in totaal kunt besparen door zonnepanelen te nemen? Vraag een gratis offerte aan via onze online dakscan. U ontvangt dan binnen 24 uur (tijdens werkdagen) een offerte van ons per e-mail. Bellen mag natuurlijk ook. Wij nemen graag telefonisch uw wensen door via telnr. 088 – 999 1000.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen